06-51126747

Slim omgaan met water in de tuin

Het Nederlandse klimaat verandert. We krijgen steeds meer te maken met grotere periodes van droogte, maar ook kortere periodes met hevige regenval. Vaak genoeg zien we waterschade terug in het nieuws, zoals na de hevige regenval halverwege juni in de omgeving Alkmaar of de recente overstromingen in Limburg. Hoe bereid je een tuin zo goed mogelijk voor op dit veranderende klimaat? Hoe zorg je voor de juiste methodes voor waterafvoer en hergebruik? In dit artikel nemen we je mee in slim omgaan met water in de tuin.

Goede voorbereiding is het halve werk

Slim omgaan met water betekent ook slim omgaan met het voorbereidende werk in de tuin. Dit begint al met de ondergrond die in de tuin ligt, maar ook met het in kaart brengen van de situatie daaromheen. Heb je bijvoorbeeld te maken met dikke kleigrond én graven jouw buren niet af, dan ligt de tuin van de buren hoger en is er een grote kans dat het water gemakkelijk ook in jouw tuin afwatert. Het is dan ook belangrijk om van tevoren goed na te denken en je te laten adviseren over drainage en beregening, elementen die je achteraf niet meer gemakkelijk in een tuin kunt aanbrengen.

Een breed scala aan mogelijkheden

Je kent de social media accounts misschien wel, zoals @onderhoudsarmoe op Twitter, die gekscherend posten over de tuin van tegenwoordig. Die moet namelijk strak, betegeld en vooral onderhoudsarm zijn. Het zijn vaak precies de tuinen die bij extreme regenval voor grote problemen zorgen.

Elke tuin zou voorzien moeten worden van voldoende mogelijkheden om goed af te kunnen wateren. Oók tuinen die in gunstiger omstandigheden dan de hierboven geschetste situatie liggen, juist omdat we dus steeds meer te maken krijgen met grote hoeveelheden water in korte tijd.

Denk goed na over de juiste plek voor borders en gazon aan het einde van de terrassen, zodat overtollig water wegloopt. Of wissel bestrating af met grind. Dit zorgt niet alleen voor een mooi verschil in structuren, maar laat het water ook goed weglopen in de grond.

Slim water afvoeren

De aanleg van een tuin is niet goedkoop en vraagt vaak een flinke investering van huiseigenaren. Toch is het belangrijk om mensen van tevoren goed op de hoogte te brengen van het belang en de voordelen van goede drainage als basis voor een tuin. Dit leg je namelijk niet achteraf nog even aan en de gevolgen van slechte afwatering gaan verder dan een paar natte voeten bij nat weer. Een te natte tuin is namelijk niet bevorderlijk voor de groei van beplanting en de algehele kwaliteit van de tuin.

Wanneer gekozen wordt om drainage aan te leggen, dan wordt dit in het ideale scenario op een diepte van 50 tot 60 centimeter gelegd. Natuurlijk maak je ook hier groene keuzes bij de aanleg, bijvoorbeeld door de sleuf voor de drainage en eventuele beregeningsinstallatie met een volledig elektrische machine, zoals de Avant E6, te graven. Wel zo goed voor het milieu.

Drainage aanleggen in de tuin

Ligt de drainagebuis erin? Zorg er dan voor dat deze goed is omringd door schelpen of grind. Dit voorkomt dat er vuil de drainagebuis in trekt, waardoor de buis verstopt kan raken. Vul de sleuf waar de drainagebuis in ligt vervolgens niet meer aan met de oorspronkelijke grondsoort, maar gelijk met goede tuinaarde. Dit bevordert de waterafvoer nog meer.

Slim beregenen

We moeten vooral niet vergeten dat we in Nederland ook te maken hebben met langere periodes van droogte. Hoe bereid je je tuin dáár goed op voor? Tegelijk met de aanleg van drainage, zal gekozen moeten worden voor de aanleg van beregeningsinstallaties. Ook hier geldt: als de tuin eenmaal ligt, dan leg je dit niet meer gemakkelijk ondergronds aan.

Voor de aanleg van beregening kun je dezelfde sleuf gebruiken als die je voor de drainage hebt gegraven. In deze sleuf gebruik je tyleenslangen om te zorgen dat het water naar elke gewenste plek toe kan stromen. Heb je een grote tuin met zowel gazonsproeiers als druppelslangen in borders? Kies er dan voor om deze twee afzonderlijk van elkaar aan te leggen. Zo zorg je ervoor dat de waterdruk voldoende is om de tuin goed mee te sproeien en te beregenen.

Gazonsproeiers hoeven tegenwoordig ook geen doorn in het oog meer te zijn. Pop-up sproeiers, zoals Hunter PGJ, komen omhoog wanneer er waterdruk op staat en verdwijnen weer in de grond zodra de kraan uit is gedraaid. Ideaal om ook de sproeiers netjes en slim uit het zicht weg te werken.

Voor de druppelinstallatie maak je vervolgens gebruik van druppelslangen, die je vastzet met een klem. Wil je dit systeem nou nóg slimmer inzetten? Dan is de volgende stap het plaatsen van een beregeningscomputer, die je zelfs met een app kunt bedienen.

Slim hergebruiken

Beregening hoeft overigens niet alleen via de buitenkraan op het gewone watersysteem aangesloten te worden. Heb je te maken met een tuin die aan het water ligt? Dan kun je er gemakkelijk voor kiezen om een slootpomp te gebruiken, waarmee je water uit de sloot hergebruikt in je tuin. Of heb je geen tuin aan het water, maar wel een schuur? Laat het dak schuin aflopen en vang het overtollige water op in een regenton, zodat je dit kunt gebruiken om je tuin in droge periodes te voorzien van water!

Geinteresseerd

Weet u precies wat u wilt? Of weet u juist niet precies wat u wilt? In beide gevallen helpen wij u graag! Maak een berekening, bekijk onze diensten of vraag een offerte aan.

Maak een berekening Krijg snel een indicatie van de kosten Bekijk ons portfolio En krijg een idee van de mogelijkheden Vraag offerte aan Volledig vrijblijvend